1978 – Korntørringsmagasinet

Korntørringsmagasinet får den første pris

Admiral Hotel – Fra pakhus til hotel
Korntørringsmagasinet fra 1787 er i dag en fredet bygning, hvis arkitektoniske skønhed er et smukt vidnesbyrd om 1780’ernes rige handelsperiode. Husets imponerende bjælker af fyr stammer fra de mægtige skove i Pommern, det nuværende Tyskland og Polen.

De to pakhuse, som udgør Admiral Hotel, kunne rumme 30.000 tønder korn samt en korntørringsovn. Selve midtersektionen, som forbinder de to pakhuse, og som i dag rummer elevatorerne, blev først bygget sidst i 1800-tallet.

Ilden var byens fjende, og i februar 1794 stod regeringsslottet Christiansborg i flammer. Kongefamilien blev hastigt evakueret og alle byens borgere deltog i en kaotisk slukning med hånddrevne pumper og vandspande. Branden gav pakhuset og kornmagasinet en uventet genbo. Kongefamilien var hjemløs, og på den anden side af Toldbodgade havde fire rige adelsfamilier ladet den berømte arkitekt Nicolai Eigtved tegne fire palæer i bedste rokokostil omkring en ottekantet plads. Den enevældige monark Christian VII erhvervede hele Amalienborg og flyttede ind.

København rettede sig dog hurtigt efter branden, men England følte sig truet af den danske flåde, og den 2. april 1801 slog Admiral Lord Nelson til under det berømte “Slaget på Rheden”, der udkæmpedes så at sige lige uden for vinduerne.

I sommeren 1807 nærmede endnu en vældig engelsk flådestyrke sig København. Fjendens artilleri, der bestod af hidtil ukendte typer bomber og raketter susede over pakhuset, og gaderne fyldtes af husvilde, sårede og døde. Mange sårede blev indkvarteret, hvor den gamle korntørringsovn tidligere havde stået.

Restaureringen af den gamle bygning medførte, at projektet allerede ved åbningen i 1978 modtog et diplom fra Europa Nostra, en international sammenslutning, der har til formål at beskytte Europas kulturarv og landskabelige værdier.