De Historiske Huse i Ilimanaq får Europa Nostra Award 2018

I bygden Ilimanaq er to fredede huse fra 1700-tallet, bestyrerboligen og den gamle købmandsbutik, i 2014 overtaget af Realdania By og Byg. Sammen med Qaasuitsup Kommune og World of Greenland realiserer Realdania By og Byg nu et projekt, der skal formidle områdets natur- og kulturarv.

Realdania By og Byg restaurerer og nyindretter de to historiske huse, World of Greenland opfører 15 nye turisthytter i området og Qaasuitup Kommune bidrager til projektet med en forbedring af bygdens infrastruktur og anløbsforholdene til bygdens havn samt etablering af kloakker og øget tilgængelighed mellem havn og bygd.

Ilimanaq ligger 15 kilometer syd for Ilulissat Isfjord. Navnet betyder ”forventningspladsen”. Bygden er en af de ældste i Grønland, grundlagt som missionsstation omkring 1741 og siden hvalfangerstation under navnet Claushavn, opkaldt efter en hollandsk hvalfanger fra perioden. Ilimanaq ligger nær det område, der på UNESCOs verdensarvsliste er opført som et enestående grønlandsk natur- og kulturmiljø. De to historiske huse er bygget af tømrermester J.C. Suhr i København i sidste halvdel af 1700-tallet. Bygningerne blev efter sædvane konstrueret og bygget i Danmark, skilt ad, sejlet til Grønland og genopbygget på deres nuværende placering i Ilimanaq. Stokværkshusene blev ofte seriefremstilet. I 1777 blev der fremstillet omkring 12 eksemplarer i Danmark. 11 blev sendt til Grønland og et til Island. Husene blev typisk placeret ved nye hvalfangstanlæg. Købmandsgården blev opført som pakhus og butik til Det Kgl. Grønlandske Handelsselskab formentligt i 1777. Butikken står med originalt inventar, som Realdania By og Byg nu også restaurerer.

Tekst: Realdania. Læs mere og se fotos fra projektet www.realdania.dk