2004 – Løvenborg

Løvenborg byhus hæders

Carl Kaas-Rasmussen, som for egne midler forestod byggeriet, gav Anton Rosen, som også er kendt for Palace Hotel (opført 1906-10) og Tuborgs administrations- og laboratoriebygning (opført 1912-14), opgaven at tegne bygningen Løvenborg. Da Løvenborg stod færdig i 1906 var det en fem etagers kontorbygning, samt en fløj, som Savoy Hotel allerede fra første dag havde til huse i.

Bygningen Løvenborg, som blev fredet i 1985, og regnes for en arkitektonisk perle, bærer mange steder præg af Anton Rosens store interesse for det dekorative, og er en af de få tilbageblivende bygninger i Danmark i den originale Jugendstil.

Dette kommer til fulde til sin ret i den fascinerende facade, som var den første af sin slags i Danmark. Facaden er nemlig en såkaldt ”Curtain Wall”, hvilket vil sige, at den lette facade ikke er en del af den bærende konstruktion, men blot er ophængt på denne.
Detaljerigdommen i facaden er stor med imiterede sandsten, smedejern, kobber og forgyldninger, og efter Kulturarvsstyrelsens renovering i 1996 og den efterfølgende restaurering i 2001 af Margot og Thorvald Dreyers Fond, træder facaden strålende frem i Vesterbrogades gadebillede.

loevenborg