1993 – Koldinghus

Koldinghus får pris for restaurering

Den restaurering, som er gennemført under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner, bevarer ruinen som et stærkt virkende historisk monument. Ruinen er indkapslet og beskyttet af en ny arkitektur, der indrammer og understreger dens fortælleværdi. Det har været et princip, at ruinen berøres så lidt som muligt.

Ruinen er museets største og fornemste genstand.

I erkendelse af ruinens medtagne forfatning er der i kælderen i syd- og østfløjene lagt nye fundamenter, hvorpå der er rejst en konstruktion af laminerede træsøjler, der bærer tag og etageadskillelser. Det manglende murparti mod syd og øst er udfyldt med en let trævæg ophængt i tagkonstruktionen og beklædt udvendigt med spåner af egetræ. I restaureringen er bevidst arbejdet med materialer, der adskiller sig fra de materialer, som Christian 3. og Christian 4. anvendte. Konstruktionerne er udført i lamineret træ og stål, facader er udført i træ eller moderne murstensformater. Originale bygningsdele kan skelnes fra de dele, som er tilført ruinen gennem restaureringen.

Koldinghus slotsruin er bevaret som en vigtig kilde til viden om slottets bygningshistorie. Restaureringen blev tildelt EUROPA NOSTRA-prisen i 1993.

koldinghus1993