2023 – FRILUFTSSKOLEN I KØBENHAVN

Den Europæiske Kommission og Europa Nostra har annonceret vinderne af Den Europæiske Kulturarvspris / Europa Nostra Awards 2023. I år er 30 fremragende kulturarvsprojekter fra 21 lande blevet tildelt Europas bedste hæder på området (se den fulde liste nedenfor). Blandt årets vindere er restaureringen af Friluftsskolen i København. Dette funktionalistiske mesterværk, som blev tegnet af arkitekt Kaj Gottlob og bygget i 1938, demonstrerer hvordan arkitektur kan bidrage til sundhed og velvære; og restaureringen kan blive model for andre skoler i Europa.

Friluftsskolen, København, Danmark

Friluftsskolen i København, blev bygget i 1938, og er designet med fokus på lys, sundhed, frisk luft og nærhed til naturen. Bygningen, som er tegnet af den danske arkitekt Kaj Gottlob havde til formål at forhindre udviklingen af tuberkulose hos børn, hvilket afspejler periodens sundhedsmæssige bekymringer. Skolen blev fredet som 1. klasses bygning i 1990 af Slots- og Kulturstyrelsen på grund af dens arkitektoniske og pædagogiske betydning. Restaureringsprojektet for bygningen havde til formål at balancere bevaringsværdier med de nutidige funktionelle behov for en skole for børn med motoriske handicap. Projektet er finansieret af forskellige forvaltninger i Københavns Kommune.

Friluftsskolen blev indrettet som en dagskole, hvor syge eller handicappede børn fik hjælpeundervisning, måltider, hvile samt lægehjælp. Bygningen er kendetegnet ved sine keramiske fliser, linoleums- og asfaltgulve, finerede døre, pudsede vægge malet i farver inspireret af Le Corbusiers farvepalet, glasfacader og vinduessystemer, der genialt kunne åbnes og give ventilation. Funktionerne var tydeligt adskilt og grupperet omkring en stor indre gårdhave: en sydfløj med seks pavillonlignende klasseværelser, – med sovesalen på første sal; en nordfløj med rum til sundhed og hygiejne; og endelig mod øst en bygning til behandling og gymnastik. Det er et mesterværk af funktionalistisk skolearkitektur.

Selvom skolen forblev i brug, trængte bygningen til en renovering. Mange af dens historiske detaljer var gået tabt på grund af utilstrækkelig vedligeholdelse samt tilpasninger for at opfylde nye funktioner.

Målet med restaureringsteamet var at bevare skolens formål og funktion og samtidig få bygningerne til at fremstå fulde af lys, farver og luft. Der blev udført omfattende forskning for at genoprette Gottlobs originale farveskema. Et af de mest bemærkelsesværdige træk ved restaureringsprocessen er, at den involverede en grundig proces med brugersamarbejde på tværs af alle faggrupper for at balancere bevaringsprioriteter med lærernes og børns behov. Der blev arbejdet med at skabe og restaurere pædagogiske og arkitektoniske træk, fx ved at flytte de nye moderne funktioner til egnede lokaler frem for at ombygge lokaler, så de kommer i konflikt med det oprindelige design.

Restaureringsprojektet har bevaret og styrket de originale ideer om ude- og inderum, lys og frisk luft og kan tjene som inspiration for andre europæiske friluftsskoler.

“Dette smukke projekt demonstrerer arkitekturens betydning for sundhed og velvære. Det har hjulpet med at revitalisere og genindføre det oprindelige koncept for bygningen, hvilket viser, at sundhed er et holistisk anliggende, og at arkitektur har en rolle at spille i dette”, sagde prisuddelingens jury.

“Restaureringsprocessen af Friluftsskolen i København var inkluderende og kan tjene som model for andre skoler i Europa, især i post-COVID-æraen. Det kan også tjene som et stærkt eksempel for det moderne design af skoler. Restaureringen er baseret på god forskning med en meget veldokumenteret proces”, tilføjede juryen.

De 30 vindere blev valgt af juryen, som består af specialister indenfor kulturarv fra hele Europa, efter evaluering af Udvælgelseskomiteen der er ansvarlig for at behandle alle ansøgninger, som er indsendt af organisationer og enkeltpersoner fra 35 europæiske lande.

Vinderne vil blive fejret ved European Heritage Awards Ceremony d. 28. september in the Palazzo del Cinema in Venedig. Denne prestigefyldte begivenhed vil blive hædret med deltagelse af Cecilia Bartoli, formand for Europa Nostra. Margaritis Schinas, næstformand for Europa-Kommissionen, forventes også at deltage i denne begivenhed på højt niveau. Under ceremonien vil vinderne af Grand Prix-prisen og Public Choice Award blive annonceret. Disse projekter vil blive udvalgt blandt dette års vindere og berettiget til at modtage €10.000 hver. Ceremonien bliver et højdepunkt European Cultural Heritage Summit 2023, arrangeret af Europa Nostra med støtte fra Europa-Kommissionen den 27.-30. september i verdensarvsbyen Venedig.

Som reaktion på annonceringen af 2023-vinderne udtalte Margaritis Schinas, vicepræsident i EU-kommissionen og ansvarlig for kulturområdet samt promovering af europæisk livsstil: “Hver vinderpræstation af dette års European Heritage Awards / Europa Nostra Awards er resultatet af ekstraordinære færdigheder og engagement, kollektivt og individuelt, der spænder over kulturarvssteder og traditioner i hele Europa. Ved at hædre disse præstationer gentager vi også vores forpligtelse til at beskytte vores fælles kulturarv, fordi det er afgørende for vores følelse af sammenhold som borgere og fællesskaber i Europa.”

Cecilia Bartoli, den verdenskendte mezzosopran og præsident for Europa Nostra, udtalte: “Jeg lykønsker dette års vindere af European Heritage Awards / Europa Nostra Awards varmt med deres velfortjente anerkendelse. De er inspirerende eksempler, som virkelig bidrager til at opbygge et smukkere, mere bæredygtigt og inkluderende Europa. Deres succeshistorier viser, hvordan modgang kan overvindes ved at samle ekspertise, dedikation, kreativitet og innovation. Jeg ser frem til at møde dem personligt og fejre alle vinderne ved European Heritage Awards Ceremoni i vores elskede verdensarvsby Venedig.”

Medlemmer af Europa Nostra opfordres til at udforske vinderne og stemme online for at afgøre, hvem der skal vinde Public Choice Award 2023, og modtage en præmie på €10.000.

Kontakt: Jacob Ingvartsen | jin@nsark.dk | www.nsark.dk/projekt/friluftsskolen