2010 – Filminstruktør Nils Vest

Grand Prix pris 2010

Europa Nostra prisen 2010 går til filminstruktør Nils Vest.

Filminstruktør Nils Vest er blevet tildelt den ærefulde Europa Nostra bevaringspris for sit arbejde med arkitekturhistoriske film og for sin utrættelige kamp for at bevare gamle bymiljøer.

Europa Nostra er den europæiske paraplyorganisation for 250 frivillige og aktive bevaringsorganisationer fra hele Europa. Den samler og repræsenterer de europæiske bevaringsorganisationer i forhold til internationale myndigheder som f.eks. EU, UNESCO og Europa rådet. Europa Nostra Danmark har indstillet Nils Vest til den fine pris der uddeles i juni måned i år ved Europa Nostras generalforsamling i Istanbul. Nils Vest er den eneste danske prismodtager i år men Danmark er tidligere tildelt flere priser.

Nils Vest har lavet mange film om bygningskultur f. eks. ”Himmelstigen”, ”Arkitekten, der blev væk”, ”Vor Frue Kirke”, ”Erik Hansen og Marmorbroen”, ”Rosenborg” og i 2010 en film om Martin Nyrops rådhus i Københavns centrum.

Udover at lave film om arkitekturhistorie har Nils Vest været involveret i kampe for at bevare de gamle miljøer. Han har blandt andet forhindret nyt skæmmende byggeri ved Holmens Kirke og har i 30 år kæmpet for bevarelsen af det enestående miljø på Christiania.

Nils Vest
Nils Vest